HARMONIZUJ SE KLIDEM

Nejistá doba a nejistá budoucnost. Ne vždy se všechno daří, jak bychom chtěli. Pravděpodobně i tebe tíží nějaký problém nebo věc, kterou nevíš, jak pořešit. Ale možná máš “jen” zvláštní nepříjemný pocit a cítíš, že bys potřebovala kousek většího klidu ve svém nitru. Ale jak ho objevit? Jak ho pocítit? Pokud tě trápí něco a toužíš po větší harmonizaci a uklidnění, pak si přečti tento článek. Dá ti pár rad, jak na to.

“Zaměř svou pozornost na přírodu.”

Ať už je důvod jakýkoli a tobě je prostě špatně, něco tě trápí nebo máš dokonce úzkost, zkus následující tipy, třeba ti pomohou.


Moje největší rada, kterou ti já mohu dát, je, aby ses zastavila. Toto se může zdát jako velmi jednoduchá věc, ale vím, že není. Jsme zvyklé na to, že žijeme v zajetých kolejích, dny se střídají a my “jedeme” podle starých programů. Ale někdy je opravdu potřeba zpomalit nebo se dokonce právě úplně zastavit. Co tím myslím?


Pokud začneš pociťovat delší dobu určitý strach nebo nespokojenost, třeba jen špatnou náladu, která tě nechce opustit, zkus se zastavit. Jasně, asi nepřestaneš chodit do práce a plnit svoje běžné povinnosti. Ale! Jakmile přijdeš z práce, zastav se. Nescházej se nutně zase s někým a neslibuj někomu zase něco. Dopřej si čas sama pro sebe. Třeba ani nezvedej telefony nebo hned neodpovídej na zprávy. Nemusíš se dokonce s nikým bavit. K čemu je to dobré?


Tím, že se člověk na chvilku distancuje od všeho dění a od lidí, má možnost být přítomně a zcela nerušeně se svým vlastním já. Protože pokud budeš stále v jednom kole a v běhu každodenního života, nikdy nemáš možnost odhalit důvod bolesti, kterou cítíš. Ať už fyzickou bolest (třeba tě trápí nějaká nemoc) nebo bolest psychická a ty ani často nevíš, proč ti je stále tak mizerně. Můžeš si to představit jako proces “analyzování vlastních pocitů”. Když budeš pár dní nerušeně sama o sobě přemýšlet, můžeš si klást nejrůznější otázky a odpovědi ti tvoje duše pošle, stačí si jen pozorně naslouchat. Je však důležité, aby sis DOVOLILA být sama se sebou a odpovídat si na vlastní otázky zcela bez cenzury! Je mnoho situací, na kterých se projevuje, že se žena má stále málo ráda. Takovou situací je například právě nedovolit si být jen sama se sebou a pravdivě odpovídat na svoje otázky. A ty máš právo být jen sama se sebou! Nebýt ke svým pocitům slepá. Tvoje duše ti vždy po kratší či delší době odpoví, po čem skutečně touží a proč se toho či onoho obává. Tak si dopřej čas sama pro sebe. A neboj se, skutečné přátele kvůli tomu neztratíš, a falešné nepotřebuješ!

"Přestala jsem řešit, co si o mně kdo myslí a začala se mít ráda. Žít spontánně a vášnivě a radovat se z maličkostí. Co dávám, to se mi vrací."
Šárka Neprašová
operní pěvkyně

Pohyb je život a dokonce víc! Pohyb je zdravý život!

Pro tělo i mysl je vynikající, když si najdeš nějaké sportovní hobby a budeš se mu pravidelně věnovat. Může to být jízda na kole, běh, ale třeba také plavání. Co ti doporučuji pro zklidnění mysli a uvolnění těla je 15 minut ranního dýchání a protahování. Pomůže ti to nakoncentrovat se na den, který je před tebou. A večer je ideální toto zopakovat. Navíc takové zklidnění a protažení ti pomůže nejen zklidnit myšlenky a cítit se lépe, ale také zajistit si lepší spánek díky zklidněné mysli a noc bez následného ranního zablokování. Nejedna žena (ale i muž) zná ranní křeč do lýtka. A přitom se tomu můžeme tak jednoduše vyhnout.

Další skvělou příležitostí je vyjít ven do přírody. Příroda nám totiž nabízí spoustu krásného, na co stojí se dívat! Pokud toužíš po pocitu štěstí, harmonie a lásky, nemusíš se vždy spoléhat na člověka – hledat lásku v lidech a od lidí ji očekávat. Pojď, vem na sebe kecky a vyraž do přírody, na místo, kde se ti líbí. Pocit štěstí a lásky přichází např. při pohledu na krásnou a klidnou přírodu. Jestliže se potřebuješ zklidnit a urovnat si myšlenky, je procházka klidnou přírodou tou nejlepší možnou volbou. Už teď si můžeš představit, jak voní les, navíc ještě třeba po dešti, jak zpívají ptáčci a ty se můžeš kochat jejich líbivým zpěvem. Už taková drobnost, jako je ptačí zpěv tě může doslova zahřát u srdce. A víš proč? Protože to jsou důkazy, jak je život krásný. Ano, jsou v něm nepříjemnosti a těžkosti, ale to není to samé co život. Život je jedinečný dar.


Vědomá přítomnost je další z metod, kterou se nauč uplatňovat ve svém každodenním životě. Tak, jako se naučíš vnímat přírodu a život v ní, všímej si, jak se ráno probouzí den. Po ránu, když vše ještě spí a ulice jsou prázdné, můžeš vyjít před dům s horkým čajem a pozorovat nebe a klid. Pozoruj i svoje město. Když jsou ulice prázdné a bez lidí, není tvůj mozek jednoduše zatěžován rušivými faktory a ty zase můžeš pocítit kousek svého klidu a harmonie. Možná potkáš příjemného souseda a usmějete se na sebe – o to víc ti může být dobře.


Pokud ale patříš mezi ženy, které mají rády mnoho povyku a ruch kolem sebe, můžeš být tak spokojená. Ale hlas své duše skutečně nikdy nezaznamenáš, neuslyšíš ho.


A teď si představ horu, na níž stojíš, je ráno a právě pozoruješ východ slunce. Jako bys cítila sluneční dotyk na vlastní kůži. Jaký je to pocit? Umíš být spojená s přírodou? Každý se to může naučit. Stačí jen chtít a jít si za tím. 

“Pokud toužíš po pocitu štěstí, harmonie a lásky, nemusíš se vždy spoléhat na člověka.”

Samozřejmě partner, se kterým nám je dobře, nám může často pomoci, abychom se cítily, my ženy, dobře. Ale pokud chceš takového partnera do života, musíš nejprve umět být šťastná sama se sebou. Jinak řečeno, umět najít krásu v životě bez partnera. Toto z člověka velmi vyzařuje a je to jedna z nejdůležitějších věcí, které činí ženu přitažlivou.

 

"Až ve chvíli, kdy jsem se naučila být sama, jsem pochopila, kdo jsem a co skutečně potřebuji a chci."
Aneta Isabela Bayerová
mentorka, kosmetička a autorka projektu pritazlivejsi.cz

“S partnerem můžeš být šťastná až ve chvíli, kdy budeš šťastná sama se sebou.”

S láskou,

Isabela

Sdílet:

1 názor na “HARMONIZUJ SE KLIDEM”

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *