NEBOJ SE KOJIT NA VEŘEJNOSTI

Nikdo není důležitější než ty a tvoje dítě!

Začínám tento článek schválně touto větou, protože právě tato věta je zásadní pro pochopení celé problematiky, kde kojit a zda je kojení ve společnosti přípustné.

Samozřejmě, že je. A především jsme to my samy, které si klademe překážky ve svobodnějším pohybu životem. Na tolika situacích se tak rychle odkryje sebevědomí ženy, a tento článek jsem se rozhodla napsat po tom, co jsem v restauraci otevřela dveře na toaletu…

Podcast ke článku:

SKRČENÁ MAMINKA NA WC VEDLE KOŠE NA ODPADKY S MIMINKEM U PRSA

Zní ti to jako skvělé místo, kde kojit svoje děťátko? Za mě tedy jednoznačně NE! “Nikdo není důležitější než Vy a Vaše dítě.” Řekla jsem jí po pár vteřinách a vlastně po pozdravu. “Proč kojíte tady?”Milá žena mi odvětila, že už nebude rušit, že už je její dítko téměř napapané a že nechtěla mezi lidmi. Sdílela jsem s ní svůj názor, že když jsem byla mladší, přišlo mi divné, že ženy kojí mezi lidmi na veřejnosti, ale že toto mé myšlení je dávno pryč. Je to naprosto normální. Ale že rozumím tomu, že chce mít soukromí. Vždyť tady je velká hala, ve které jsou i lavičky, mohla si sednout tam. “Tam může ale kdokoli projít.” řekla. Ve skutečnosti tam téměř nikdo neprochází, jen ojedinělý zákazník, který přichází nebo odchází. Hned jsem viděla tu nízkou sebelásku a malé sebevědomí. “Pamatujte si, že nikdo druhý není důležitější než Vy a Vaše dítě.” zopakovala jsem jí a šla na toaletu. Potom už byla pryč.

Jíst na veřejnosti je přeci běžné. Tak proč by to tak nemělo být i pro tvoje miminko? Ženo, pokud máš děti, uvědom si, že ty jako žena, jako matka, děláš nádhernou věc, když kojíš svoje dítě. Dáváš mu tu nejkvalitnější potravu, naplňuješ jeho biologickou potřebu, pečuješ o něj, a to je akt hodný velkého uznání. Ty jako matka jsi jako bohyně. Dala jsi život a teď se o něj staráš. Pečuješ. Myšlenky na ostatní dej úplně stranou. Nikdo si stejně nedovolí nic říct. A proč by taky měl? Vždyť děláš nádhernou věc.

Probouzej v sobě sebelásku, buduj svou sebehodnotu. Měj svoje potřeby a potřeby tvého děťátka na prvním místě. Nemusíš se krčit někde na toaletě, abys odhalila ňadro a dala najíst svému prckovi. Cožpak se stydíš za to, že kojíš své dítě? Cítíš skutečně stud za to, že dáváš najíst svému miminku? Jsou ti opravdu přednější ti cizí lidé, které beztak už nikdy nepotkáš? A i kdyby ano, jsou ti tito lidé přednější než tvoje pohodlí? Než tvůj dobrý pocit ze sebe sama a ze svého dítěte? 

Já neuznávám opalování nahoře bez mezi lidmi a ani nefandím přílišnému odhalování ve stylu oblékání. Kojení je ale přeci úplně jiná záležitost. A pokud se na to necítíš mezi lidmi, poodejdi kousek dál, ale zachovej si svou hodnotu a důstojnost. Nekoj na toaletách, najdi si klidné místo na nějaké lavičce, kde nikdo nesedí. Co na tom, že okolo projde člověk? Ať si jde… Ať se třeba podívá. On to v hlavě nosit nebude. Tak to ve své hlavě nenos ani ty. Soustřeď se sama na sebe a na vlastní malý zázrak, který tak hezky papá. Pro jetě větší pohodlí se vybav speciálními podprsenkami pro kojení. Chytře zvonelé oblečení ti usnadní práci a ty se můžeš zase cítit o něco více komfortněji. Takže ať tě od teď už nikdy nenapadne kojit na toaletách, ve výtahu a už vůbec ne za výtahem nebo ve sklepě! Neschovávej se, bud pyšná na sebe za to že jsi úžasnou ženou a skvělou mámou a raduj se ze svého nádherného miminka. Svět je tu pro vás.

S láskou,

Isabela

Sdílet:

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *