JAK MŮŽEŠ VNÍMAT KRÁSU PODZIMU?

A je tu znovu podzim! Oslavuješ? Nebo spíš smutníš za skončeným létem? Jestli zrovna nejsi z podzimu nijak nadšená, tak ti třeba tento článek zvedne náladu a možná se i s jeho pomocí začneš na podzim dívat jinak.

Jistě. Málokdo si libuje v tom, když se brodí někde v pláštěnce blátem a má zastříkané kalhoty sotva je má na sobě poprvé. Ale takto si podzim vůbec představovat nemusíme. Protože kouzlo podzimu je silné a tkví v jiném světle. 

Podívej se kolem sebe a prohlédni si stromy. Ano, jejich listí postupně upadá k zemi a větve stromů jsou čím dál víc holé. Zase jinak získávají na kráse. Proč tomu tak je? Příroda je chytrá, velmi moudrá, a ví, že je čas začít sbírat síly, které doposud prýštily do světa v plném proudu, a že teď je čas připravit se na odpočinek. Berme si z přírody příklad do svého života. Začni se procházet po městě nebo vesnici, kde žiješ, užívej si krásu přírody, která tě obklopuje. Nikdy přeci nevíme, který den je tady náš poslední, a byla by škoda promrhat možnosti vidět takovou krásu. Svět je jedno velké bohatství, jedna velká krása. A to, že tuto krásu, tento náš svět, můžeme vidět a vnímat, to je obrovský dar, ohromné bohatství. Všimni si, jak je každý list jiný, žádný není úplně stejný. A ty nádherné barvy. Stvořitel toho všeho je ten nejlepší malíř. Největší umělec všech dob. Tak se nečerti z toho, že začíná víc pršet, teploty klesají a ráno vidíme samou mlhu. Namísto toho se nadýchej nového čerstvého vzduchu a pokochej se tvorbou Boha. Vždyť taková mlha je také kus umělecké práce! A má to výhodu. Alespoň na ulici tak snadno nevidíš nabručeného souseda!

Učme se tedy od přírody. S koncem léta se příroda připravuje na odpočinek a sbírá své poslední síly. Udělejme to také. Je čas změnit své zaběhlé koleje, ztišit svůj zrychlený chod, ubírat na plynu a zvolnit tempo našeho životního stylu. Dělejme to postupně, hezky plynule. Šetřeme své síly na zimní čas, učme se víc odpočívat a zklidnit nejen naše tělo, ale i myšlenky. Vítr nám symbolizuje, že je teď ten nejlepší čas nechat volně odvát ten plně nabytý půl rok, který jsme zase prožili a uvolnit se. Uvolnit se, protože náš čeká zase jiná část roku – a ta by měla být klidnější. 

Já miluji ten první lehoučký vánek, který je už mírně chladný. Dává nám pocítit to, že žijeme. Že jsme jako bytosti živé. Začínáme se oblékat do kabátů, navlékáme kozačky s kožíškem a rádi se zavrtáváme do dek. Postupně nasazujeme čepice a šály a stále studenější vzduch jako kdyby probouzí naši duši k životu. Znáš ten pocit? Na podzim a v zimě si užíváme více tmy a máme větší tendenci ke spánku. Chladný vánek přes obličej nás probouzí, až je nám to trochu nepříjemné. Znáš to? Ale to je dar, protože cítíš, že žiješ. Samozřejmě se pak rády schováme někde v teplém domečku a uvaříme si čaj. A přesně o tomto tento čas je. Vnímat se a vnímat okolí zase trošku jinak. A zase s jinou péčí. 

Co si takhle uvařit čaj z našich poctivě nasbíraných bylinek? Jestli máš zahrádku, využij možnosti, které ti příroda poskytuje, a natrhej si nejen bylinky, ale i listy z keříků jako je malina nebo ostružina. Na podzim a v zimě z nich chutnají výborně bylinné čaje! A podpoří tvoje zdraví. Zaměřit se můžeš i na hubnutí. Na podzim shazovat kila může jít totiž celkem snadno. V podzimním čase je ideální mrknout zase na sezónní potraviny a to konkrétně na kořenovou zeleninu. A z té jsou výborné polévky! Začni si poctivě vařit doma polévky a zařaď je do svého jídelníčku. V čase, kdy je zima navíc chutnají dvojnásob! Pro podporu supr postavy je také vhodné přizpůsobit pohyb a sport. S klidnějším časem vol klidnější sporty. Léte nekončí sezóna plavání, takže klidně choď plavat dál, nebo si zvol procházky, na kterých můžeš tak krásně obdivovat podzim. Ale i domácí cvičení nebo jóga (ať už doma nebo někde v kurzu) je také skvělá záležitost pro duševní i fyzické zklidnění. 

Podzim je také skvělý čas vyrazit do obchodu a oživit svůj styl v rámci oblékání. Užij si chůzi po křupavém listí v hezké kabátku a zamiř třeba do pěkné čajovny nebo si udělej hezké ráno v pekárně, kde příjemně voní právě upečené pečivo. Umíš si představit tu vůni? Chuť teplého pečiva a dobrého čaje je v tento čas pro nás speciálně jako na zavolanou. Skrze skla kavárny nebo pekárny můžeš pozorovat sychravější počasí, které más stále něco do sebe. Je to čas, kdy se máme zklidnit a zamyslet. Zpomalit a vnímat. Je to trošku jiný čas pro prožívání přítomného okamžiku. Ale stojí to za to!

Podzim je také čas plně se ponořit do knih. Teplé ponožky, domácí krb nebo světla svíček, bylinkový čaj a skvělá knížka – no není to romantika? Je to mimochodem jeden z tipů na rande sama se sebou! Takovéto čtení knih je skvělá forma relaxu, odpočinku a přitom se vzděláváš a rozvíjíš. Knihy jsou investice. Taková investice, která se vždycky vyplatí. 

Není lepší období v roce než právě podzim, kdy je paráda začít více spát a lenošit. Naše tělo steně jako stromy potřebuje v tento čas více spočinout jen tak samo v sobě, mít prostor na odpočinek a regeneraci. Dopřejme mu ho. Odměňme se mu za to, že po celé jaro a léto pro nás jelo na 150 % a po mnoha letních zážitcích mu dopřejme chvíli klid. Vždy bychom měli umět zachovat v našem životě harmonii. A i v případě, že se věnujeme velmi aktivně zimním sportům. 

C193AF84-9963-4B08-B768-8375DC059527

A mám pro tebe jeden romantický tip na závěr, který ti doporučuji podniknout třeba jako rande s partnerem:


Východ slunce v podzimní čas je skvělý nápad na oživení vztahu. Nemusíte s partnerem vstávat tak brzy, protože sluníčko vychází déle a my si užíváme více tmy. A zkus si představit, jak společně pozorujete okamžik, kdy vychází slunce do podzimního dne. Stačí ti na to jet na nějakou výšinu, kopec nebo horu a užít si výhled na město, vesnici či kraj. Východy slunce jsou stejně romantické jako západy slunce. S východem se rodí vše nové. S východem slunce se rodí další plamínek vaší lásky.

Uděláš si takové rande?

Užívej si příjemný podzimní čas!

Isabela

Sdílet:

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *