CO JE PRAVDY NA TOM, ŽE KDYŽ SE NEBUDU LÍČIT, BUDU MÍT LEPŠÍ PLEŤ?

Většina nás žen se snaží svou tvář zkrášlit, proto používáme šminky a celou škálu produktů dekorativní kosmetiky. Pro některé ženy se líčení stalo přímo jejich koníčkem a sledují nejnovější trendy a vždy jsou mezi prvními, který ten daný konkrétní produkt ihned vyzkouší. Na tom určitě není nic špatného. Ale rozhodneš-li se jít podobným směrem a trápit svou pleť neustálými pokusy v péči o pleť, můžeš se dočkat opačného účinku. Tvoje pleť pod neustálou zátěží různých kosmetických produktů může začít protestovat, nevhodně zvolenými preparáty pleť můžeš např. dehydratovat nebo třeba extrémně zanášet. Můžeš urychlit stárnutí tvé pleti, ačkoli si myslíš, že pro ni děláš to nejvíc, co můžeš.

Podcast ke článku zde:

Méně je někdy více

V první řadě je potřeba pochopit, že ano, je potřeba se o svou pleť starat, ale zároveň je potřeba si uvědomit, že líčení není přirozené. Nenarodily jsme se nalíčené. Vlivem našeho ega a společnosti jsme začali věci i lidi hodnotit na základě jejich vzhledu a dokonce je posuzovat podle toho, jak na první pohled vypadají. Tento model uvažování a přemýšlení o druhých se nám dostal tak hluboko pod kůži, že už si sotva uvědomujeme, že vzhled sice důležitý je, ale ne ten přikrášlený, ne ten strojený.

Proč se líčíme?

Společnost od žen vyžaduje všechny možné úkoly, které jsou často až nad jejich síly. Toho se poměrně rádi chytají muži, alespoň určitá skupina mužů. Ale my, jakožto ženy, bychom si vždy měly stát za svým. Jsme stejně tak hodnotné jako muži, ne-li víc… Schválně se teď pojďme trošku pobavit v dámském kruhu… Vyžadujeme snad my od našich mužů, aby se zkrášlovali? Jasně, teď tě určitě napadne něco jako “Cože? Chlapi se přeci nelíčí. Co je to za blbost. Nebo tak něco.” A vidíš, tady už můžeme zachytit ten podvědomý proud myšlenek, který ti do podvědomí zasadila společnost a tradiční očekávání od žen a mužů.

A já se ptám- Proč by se muž nemohl zásadně vždy hezky upravit?? A naopak- proč by se žena měla zásadně vždy líčit?

Nepopírám, že je vhodné a naprosto žádoucí, abychom všichni byli upravení a čistí. Ale k tomuto účelu se parádně obejdeme bez dekorativní kosmetiky. Naopak, ušetříme spoustu času, spoustu peněz a ještě budeme vypadat déle mladí!

Proč budu mít lepší pleť, když se nebudu líčit?

Samozřejmě je jasné, že pokud se nalíčíš jemně, přirozeně a hezky, pak ti to bude slušet a tvou krásu a tvé přednosti se mohou líčením zvýraznit. Proto také líčení vzniklo, lidé si všimli krásy na jiné bytosti a snažili se ji napodobit. Jenomže mnoho žen a dívek se líčit neumí. I k tomu je zapotřebí troška píle, trpělivosti, ale také malířských vlohů. Talent a oko na líčení nemá lecjaká žena.

Moje velká rada zní: Pečuj o svou pleť těmi nejlepšími produkty pro péči o pleť, dobře svou pleť dvakrát denně čisti, vždy nanášej oční krém, sérum a následnou péči v podobě denního nebo nočního krému. Podle věku, stavu a typu pleti si občas dopřej peeling a masku nebo speciální podpůrnou péči. V každém případě bys ale měla znát svůj typ pleti a aktuální stav a tedy momentální potřeby tvé pleti. Toto ti pomůže odhalit certifikovaná kosmetička díky speciálním přístrojům.

Já pro hloubkovou analýzu pleti používám profesionální přístroj API (ten umí odhalit stav vrásek, citlivosti pleti, případnou a bohužel velmi častou dehydrataci pleti, melanin, stav pórů, akné a další parametry.

Za mě je ideální řádně, to znamená denně dodržovat rituál péče o pleť a dekorativní kosmetice věnovat pozornost maximálně 2x týdně. Tim myslím nanášení make-upu. Ačkoli jsem kosmetička a vím, že se na trh derou inovativní produkty např. hybridní dekorativní kosmetiky, já to z hlediska předčasného stárnutí pleti nepodporuji. Samozřejmě ti doporučuji mít doma vhodný make-up, to ano, a určitě je hybridní kosmetika přírodního charakteru skvělou volbou, ale i tak to zatěžuje pleť. Paradoxně ačkoli hybridní dekorativní kosmetika také vyživuje, je to stále dekorativka a ta zatěžuje. Už jen tím odličováním. Já nejsem ani zastánce každodenního používání řasenky, ačkoli uznávám, že kvalitní řasenka dokáže s očima doslova zázraky. Ale ani to nejšetrnější odličování šminek není pro řasy a kůži ideální. Pokud se ale potřebuješ z nějakého důvodu líčit denně, stačí řasenka, zvýraznit trošku obočí a rty. Místo zanášení pórů každodenním make-upem se řádně starej o svou pleť díky rituálu péče o pleť a tvoje pleť nebude žádný make-up potřebovat. Před smogem z ovzduší tě dostatečně ochrání adekvátní krémy na pleť. Večerní čištění pleti budeš mít navíc snažší! A až se rozhodneš vytvořit si krásný look díky make-upu a dekorativní kosmetice na nějaký speciální den, zazáříš o to víc svou krásnou pěstovanou pletí a oči všech se budou upínat na tebe, protože překvapíš, že ten den budeš jiná.

S láskou,

Isabela

Sdílet:

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *